8.30.2016

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΧΑΛΗ ΑΗΔΟΝΙΔΗ

*Ο Μιχάλης Αηδονίδης είναι αντιπρόεδρος της ΕΣΠΑΑΑ, πρόεδρος του ΑΠΣ Πήγασος και υποψήφιος για την εκπροσώπηση της ΕΟΠΕ στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και για το ΔΣ της ΕΟΠΕ με τον συνδυασμό «Πρώτα το Βόλεϊ» με επικεφαλής τον Γ. Στουραΐτη.
 του Μιχάλη ΑΗΔΟΝΙΔΗ 
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε αλματώδη μείωση των ανδρικών ομάδων καθώς όλο και λιγότερα αγόρια ασχολούνται με το άθλημα .Όλοι μας ,εκτός εξαιρέσεων, έχουμε μάθει τον εύκολο δρόμο  των κοριτσιών που έρχονται μαζικά στον χώρο και εκεί που πρέπει να δουλέψουμε και να τρέξουμε πιο πολύ ( στα αγόρια ) έχουμε ατονήσει . Σίγουρα υπάρχουν μεγαλύτερες δυσκολίες στα αγόρια λόγω των ανταγωνιστικών αθλημάτων (Μπάσκετ-Ποδόσφαιρο) όμως η ομορφιά του Βόλλευ στα αγόρια είναι εκπληκτική.


Η ΕΟΠΕ δεν έχει καταφέρει να σταματήσει αυτό τον κατήφορο για αυτό θα πρέπει να πάρει γενναία μέτρα αν θέλει να υπάρχει μέλλον στους άνδρες. Αυτοί που θα σηκώσουν το βάρος της ανάπτυξης θα πρέπει να είναι οι σύλλογοι οι οποίοι είναι το υγιές κομμάτι του αθλητισμού. Οι σύλλογοι δεν πρέπει να το φοβηθούν αλλά να το επιδιώξουν για να έχουν και στο μέλλον ανδρικά  τμήματα ενώ παράλληλα θα βοηθηθούν αφού οι μικροί αθλητές θα συνεισφέρουν με κάποια συνδρομή.
Από μέρους μου, θα προσπαθήσω να κάνω κάποιες προτάσεις χωρίς κόστος στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα μας .
Οι ομάδες ανδρών όλων των κατηγοριών  θα πρέπει να   δραστηριοποιούν  τμήματα Παίδων και Παμπαίδων σε πρωταθλήματα διάρκειας  τουλάχιστον 6 μηνών. Οι ομάδες που κατεβάζουν ένα τμήμα θα έχουν επιπλέον 3 βαθμούς στη βαθμολογία του ανδρικού τους τμήματος οι οποίοι θα κλιμακώνονται σε περίπτωση πανελλήνιας νίκης.
 Τα κίνητρα θα πρέπει να είναι θετικά  για τα σωματεία που συμμετέχουν στα αναπτυξιακά των αγοριών (π.χ. μπάλες ,αθλητικό υλικό ,ίσως οικονομική ενίσχυση κ.α.)
Δύο (2) αποσπασμένοι καθηγητές Φυσικής Αγωγής σε κάθε ένωση σε όλη την Ελλάδα οι οποίοι θα έχουν ως στόχο την προσέλκυση των αγοριών στο βόλεϊ. Εδώ μπορούμε να έχουμε διάφορες δραστηριότητες, εξαρτάται από τους στόχους που θα θέσει το αναπτυξιακό τμήμα της ΕΟΠΕ.  (Δια-σχολικοί αγώνες, ανεύρεση ταλέντων στα δημοτικά, συνέχιση του Παίζω Βόλλευ, Διαδημοτικοί αγώνες κ.α.) . Μπορούμε να πιέσουμε το Υπουργείο Παιδείας να πάρουμε αποσπάσεις καθηγητών  Φ.Α. γιατί υπάρχουν υπεράριθμοι.
Αξιοποίηση του προγράμματος «ΠΑΙΖΩ ΒΟΛΕΪ» που απευθύνεται στην προσχολική ηλικία καθώς και στις 3 πρώτες τάξεις του Δημοτικού.
Επίσημα Τουρνουά Μίνι –Βόλλευ από τις Ενώσεις  όλο τον χρόνο και όχι μόνο τον Μάιο.
Οργανόγραμμα και ποιους στόχους έχει η ΕΟΠΕ για το μέλλον –παρακολούθηση των ηλικιών.
Αθλητικές υποτροφίες
Δια-κλιμακιακοί αγώνες, καμπ των Ενώσεων Χριστούγεννα-Πάσχα
Αξιοποίηση των φοιτητών του ΤΕΦΑΑ και του επιστημονικού δυναμικού του Πανεπιστημίου.
Μείωση των μεταγραφών στα αναπτυξιακά (αν όχι κατάργηση έως τους Παίδες) για να μπορούνε οι ομάδες να είναι ανταγωνιστικές και να υπάρχει ένα πρωτάθλημα ισορροπημένο. Δεν πρέπει να υπάρχουν ομάδες που παίρνουν όλους τους καλούς αθλητές   και  οι υπόλοιπες ομάδες να διαλύονται.
Προσπάθεια για ανεύρεση Χορηγιών από μεγάλα καταστήματα (JUMBO,ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ,TRICOTEEN,ΦΡΟΤΗΣΤΗΡΙΑ,MAX  κ.α.) τα οποία απευθύνονται σε νεανικό πληθυσμό και θα μπορούσαν να καλύψουν διαιτησίες,μπάλες, εμφανίσεις κ.α.
Σταδιακά (2-3 χρόνια) να παίζει 1 αθλητής κάτω των 20 ετών βασικός στην εξάδα.
Επαναφορά  του πρωταθλήματος Παμπαίδων-Παγκορασίδων σε Πανελλήνιο επίπεδο.
Επιμόρφωση προπονητών (ΣΕΠΠΕ) μόνο για  Μίνι- Βόλλευ και πιστοποίηση τους. Βιβλίο για μίνι – βόλλευ, επίσημη μπάλα μίνι.
Πριν τους αγώνες της Α1 αγώνες επίδειξης μίνι-αγοριών,
Επισκέψεις στα σχολεία από επαγγελματίες αθλητές.
Ημέρα βόλλευ για τα Δημοτικά σχολεία με την μορφή εκδρομής σε κλειστό γυμναστήριο της περιοχής τους και αγώνες.

Οι παραπάνω προτάσεις θα μπορούσαν να είναι μία βάση συζήτησης και προβληματισμού για την αντιστροφή του κατήφορου που έχει πάρει το ανδρικό βόλεϊ στη χώρα μας και σταδιακά θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη γήρανση και το μαρασμό του αθλήματος.  

Δεν υπάρχουν σχόλια: